Minden, amit a máriatövisről tudni érdemes

Máriatövis gyógynövény

Honnan kapta a máriatövis nevet ez a gyógynövény?

A máriatövis latin neve, a Silybum marianum, a görög „silybos” (sziliba) szóból származik, amely a növény termésére, a „marianum” pedig Szűz Mária nevére utal, mivel a növény levelein látható, fehér, márványos mintázatot Szűz Mária tejének tartották. A máriatövist több néven is emlegetik ezt a őszbogáncsnak, szamárkórónak és boldogasszony tövisének is nevezik ezt az őszirózsafélék családjába tartozó növényt.

A legenda szerint a Betlehemből menekülő Mária út közben megállt megszoptattni Jézust, és egy csepp tej egy virágra csöppent. Ebből a virágból lett a máriatövis

Mióta használják a gyógyászatban a máriatövist?

A máriatövis gyógyászati felhasználása már az ókorban is ismert volt. A görögök és a rómaiak is használták májproblémák kezelésére. A középkorban az európai kolostorokban is termesztették és használták a máriatövist.

Mik a máriatövis hatóanyagai?

A máriatövis gyógyhatásait a számos tanulmány, vizsgálat igazolta. A máriatövisben megtalálható szilimarinja erős antioxidáns hatással rendelkezik és megvédi a károsodástól a májsejteket. A máriatövist ezért hatékony lehet a májgyulladás, a zsírmáj, a hepatitis, a cirrhosis és a májkárosító gyógyszerek, mint például a kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásainak kezelésében.

A máriatövist számos gyógytermékben és gyógyszerben használják, elsősorban májproblémák kezelésére. A máriatövisből készült készítményeket kapszula, tea, tinktúra és olaj formájában lehet kapni.

Májproblémák kezelésére

A máriatövis leggyakrabban májproblémák kezelésére használt gyógynövény. Hatékony lehet a májgyulladás, a zsírmáj, a hepatitis, a cirrhosis és a májkárosító gyógyszerek mellékhatásainak kezelésében. A máj megbetegedései hosszú ideig tünetmentesek, sokszor a megjelenő fájdalom már előrehaladott állapotra utal.

Férfi a fájó máját tapogatja

Egyéb felhasználási területek

A máriatövis egyéb felhasználási területei közé tartoznak az alábbiak:

 • Gyulladáscsökkentés: Segíthet csökkenteni a gyulladást, amely a különböző betegségek kialakulásának egyik oka.
 • Immunerősítés: Erősíti az immunrendszert, amely fontos szerepet játszik a szervezet védelmében a fertőzések ellen.
 • Epehajtás: A máriatövis segítheti az epeutak működését, és elősegíti az epe kiválasztását, csökkentve ezzel az epepanaszok esélyét.

A máriatövis gyógytermékek és gyógyszerek forgalmazása

A máriatövis gyógytermékek és gyógyszerek forgalmazása Magyarországon engedélyezett. A máriatövisből készült készítményeket azonban nem szabad öngyógyításra használni. Bármilyen termék szedése előtt fontos, hogy konzultálj kezelőorvosoddal, ha bármilyen egészségügyi problémád van, vagy ha rendszeresen gyógyszert szedsz.

A gyógynövény hatóanyagait tartalmazó készítmények változatos formában megvásárolhatóak. A kapszulák, tabletták mellett akár hidegen sajtolt olaj formájában is.

Lehet-e káros mellékhatása a máariatövis fogysztásának?

A máriatövis általában biztonságos, de néhány mellékhatással járhat, beleértve a következőket:

 • Emésztési zavarok: A máriatövis hasmenést, hányingert, hányást és puffadást okozhat egyes esetekben.
 • Allergia: Allergiás reakciókat okozhat, mint például viszketést, kiütést és csalánkiütést.
 • Kölcsönhatások más gyógyszerekkel: A máriatövis kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például a véralvadásgátlókkal, a rákellenes gyógyszerekkel és a szteroidokkal.

Fogyasztását kerülni kell a következő esetekben:

 • Terhesség és szoptatás: A máriatövis biztonságossága terhesség és szoptatás alatt nem ismert. Mindenképp konzultálj kezelőorvosoddal a használat megkezdése előtt.
 • Májproblémák:  súlyosbíthatja a meglévő májbetegségeket.
 • Autoimmun betegségek: Súlyosbíthatja az autoimmun betegségeket, mint például a lupus és a reumatoid artritisz.

További hasznos tippek a mellékhatások csökkentésére

 • Kezdd el a használatot kis adaggal és fokozatosan növeld az adagot, ahogy tested alkalmazkodik!
 • Mindenképp étellel vagy tejjel vedd be gyógyterméket, hogy csökkentsd az emésztési zavarok kockázatát!
 • Ha allergiás reakciókat tapasztalsz, azonnal hagyd abba a máriatövis szedését, és mielőbb fordulj orvoshoz
 • Ha bármilyen egészségügyi problémád van, beszéljen kezelőorvosoddal, mielőtt elkezdenéd szedni a máriatövist tartalmazó termékeket

Fotók: pixabay.com