Milyen játék az ideális az 1-3 éves unokának?

Pici gyermek játszik építőkockákkal és mosolyog

A nagyszülők örökös dilemmája, hogy mit vásároljon az imádott unokának. Tetszeni fog neki, szeret majd vele játszani, elősegíti a fejlődését? Rengeteg kérdés forog ilyenkor a nagyik és nagypapik fejében. Cikkünkben megpróbáltunk összeszedni néhány hasznos infót és tanácsot, hogy milyen játékkal lepjük meg az 1-3 éves gyerekeket.

1 évesek számára javasolt játékok

Egy éves korára a baba megérti, hogy a tárgyak akkor is léteznek, ha nem látja őket. Ezt hívjuk tárgyállandóságnak. Biztonságosan ül a kádban, és szívesen játszik fürdőjátékokkal. Nem ritkán el kezd magabiztosan járni, fejlődik az egyensúlyérzéke. Kialakul a játékok rendeltetésszerű használatának képessége.

Egyre jobban érdeklődik a gondolkodást fejlesztő játékok iránt. A csöppség finommotorikája fejlődik, és kezdődik az alkotó tevékenység. Ebben a korban már fogékony a mondókákra és az énekre, zenére. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni választás előtt:

 • Biztonságos, rágható játékok: A 1 évesek még mindig főként a szájukkal fedezik fel a világot, ezért fontos, hogy biztonságos, rágható játékokat válasszunk nekik. Ilyenek például a fából készült, a szilikon vagy a gyümölcsös rágókák. Nagyon vigyázzunk! A játékok sok esetben káros anyagokat tartalmazhatnak. Mindig körültekintően válasszunk!
 • Zenedobozok: A zenedobozok, zenélő kütyük megnyugtathatják és szórakoztathatják a kisbabákat. Válasszunk olyan zenedobozt, amelyben több hang és zene is lejátszható. Válasszunk kellemes, halk dallamokat lejátszó változatot, a hangos, túl éles zajok megijeszthetik a kicsiket.
 • Gyerekkönyvek: A gyerekkönyvek segítenek a kisbabák nyelvi fejlődésében. Válasszunk olyan könyveket, amelyek egyszerűek, nagy betűket és élénk színekkel használnak. Az 1 év körüli gyerekek szívesen hallgatják, ahogy a szülők vagy a nagyszülők színes mesekönyvből mesélnek, és közben látják is a történetet.

2 évesek számára javasolt játékok

Egy-egy játék már próbára teszi a kitartását, ügyességét és kudarctűrő képességét is, ezzel hozzájárulva az önbizalmának a fejlődéséhez. Képes megmutatni saját magán, másokon vagy egy játékbabán a főbb testrészeket, folyamatosan fejlődik a testséma. Egyre fogékonyabb a mondókákra, dallamokra, így a játékhangszerek is könnyen felkeltik az érdeklődését.

A második életévig begyakorolt nagymozgások kiegészülnek újabb mozgásformákkal, mint például lábujjhegyen járás, páros lábbal ugrás, futás, guggolás. Az egyre komplexebb mozgások megjelenését segíthetjük különböző mozgásfejlődést segítő eszközök használatával is.

 • Építőjátékok: Az építőjátékok fejlesztik a 2 éveseknek a finommotorikát és a térbeli gondolkodást. Válasszunk olyan építőjátékokat, amelyek nagy, biztonságos darabokból állnak.
 • Kreatív játékok:  Számtalan kreatív játék elérhető a játékboltokban, mint például a gyurma, a színezők vagy a festékek. Ezek a játékok segítenek a 2 éveseknek a kifejezőkészségük fejlesztésében.
 • Társasjátékok: A társasjátékok segítenek a 2 éveseknek a szociális készségek kialakításában.Olyan társasjátékokat vásároljunk, amelyek egyszerűek a szabályai, és megfelelnek a kisgyerekek fejlettségi szintjének.
Kisgyerek játszik a nagyszülőkkel és nevet

3 évesek számára javasolt játékok

A három éves gyerekek már jól járnak, és fejlődik az egyensúlyérzékük, a koordinációjuk és a finommotorikájuk. Játék közben ezeket a képességeket fejleszthetik például építőjátékokkal, járművekkel, babakocsikkal, vagy egyszerű mozgást igénylő vagy kreativitást fejlesztő játékokkal. Ebben az életkorban már-már kezdenek logikusan gondolkodni és érdeklődnek a környezet iránt. Játék közben ezeket a képességeiket fejleszthetik társasjátékokkal, formabeillesztő játékokkal, vagy egyszerű logikai játékokkal.

 • Kocsik, babakocsik és egyéb járművek: A járművek nagyon népszerűek a 3 évesek körében. Kizárólag olyan minijárműveket vegyünk meg, amelyek biztonságosak és a picinek megvannak a készségei a használatához. Fontos az anyaghasználatot is átvizsgálni vásárlás előtt.
 • Babák és egyéb plüssjátékok: A babák és a plüssjátékok segítenek a 3 éveseknek a képzelőerő fejlesztésében. A plüsökkel való játék során a gyerekek élénken használják és ezzel fejlesztik fantáziájukat, kreativitásukat.
 • Játékos oktatójátékok: A gyerekek többsége ebben az időszakban kezdi felfedezni a világot. Három-négy szavas szószerkezeteke kezdenek el használni, aktív szókincsük 700-900 szó. Minden gyerek átesik a „miért” korszakon Imádnak tanulni ezért olyan játékkal ajándékozzuk meg, amely segít az alapvető számolási, színfelismerési és formafelismerési készségek fejlesztésében.
 • Játékok az építéshez: A kockák, építőkockák és egyéb építőjátékok segítenek fejleszteni a kézügyesség, a motoros képességek és a kreativitás fejlesztésében.

További néhány hasznos tipp az ajándék vásárláshoz 1-3 éves gyerekek számára

 • Válassz olyan ajándékot, amelyet az unoka szülei is támogatnak!
 • Kerüld a túlságosan bonyolult vagy veszélyes játékokat!
 • Próbálj meg olyan ajándékot választani, amelyet feltehetőleg nem fog megunni 1-2 használat után!
 • Megbízható játékboltban vagy webshopban vásárolj, mint például a regiojatek.hu !
 • Járj utána, hogy mennyi a visszavásárlási idő! Ha nem tetszik a picinek az ajándék, érdemes tudnod, hogy mennyi időn belül állhatsz el a vásárlástól!
 • A blokkot, nyugtát, számlát mindig tegyük el. Anélkül nem fogják visszavenni a vásárolt terméket!
 • Minden vásárlásnál ellenőrizzük le, hogy a játékra hány hónap garanciát adnak!
 • A származási országot is érdemes megtudakolni a vevőszolgálaton. Sok a silány termék a piacon.

Természetesen a legfontosabb, hogy az ajándék szívből jöjjön. A szíved csücske minden bizonnyal értékelni fogja, hogy a nagyiék gondoltak rá.

Fotók: pexels.com