A legtöbben hétfőn kapnak szívinfarktust

Ekg monitoron látható egy beteg szívének ritmusa a kórházban


A tudósok és orvosok által bemutatott eredmények egy szív- és érrendszeri konferencián felhívták a figyelmet arra, hogy a szívinfarktusok nem egyenletesen oszlanak meg a hét napjai között, és kiderült, hogy hétfőn a legmagasabb az esetszám.

A vizsgálat több mint tízezer eset alapján végzett elemzésen alapult, és azt mutatta, hogy hétfőn fordul elő a legtöbb szívinfarktus. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy hétfőn kezdődik a munkahét, így ez a nap egyúttal intenzív terhelést is jelenthet az emberek számára, függetlenül az életkortól. Lehet, hogy valaki egy vizsga miatt aggódik, vagy a munkahelyi stressz okozta gondok nehezednek rá, de idősebb korban akár egy egyszerűbb hivatali ügyintézés vagy orvosi vizit is megterhelő lehet.

Az okok között szerepelhet a szervezet cirkadián ritmusa is, vagyis az alvás-ébrenlét ciklusa, bár a pontos összefüggéseket még nem sikerült teljes mértékben feltárni.

Ekg eredmény, szívgyógyszer, fonendoszkóp és szemüveg egy kupacban

Magyarországon közel 6000 ember hal meg heveny szívizomelhalásban évente

Forrás: pixabay.com

Fontos megemlíteni, hogy hétvégén általában ügyeleti rendszer működik az egészségügyi intézményekben. Ez sok beteg számára okot ad arra, hogy elhalassza a panaszokkal való orvoshoz fordulást. A várakozás és a feszültség is további terhet róhat a szervezetre, és ez akár akkor is tetőzhet, amikor végre eljut az illető az orvoshoz.

Az ilyen betegek azonnali kivizsgálásra és kezelésre szorulnak annak érdekében, hogy minimalizálják a szív károsodását. Általában sürgősségi angioplasztikát alkalmaznak, amely egy olyan eljárás, amely segít újra megnyitni a koszorúereket, és biztosítja a szív számára az újraáramló vért.

Címlapfotó:pixabay.com