A chimichurri szószt eredetileg az argentin gauchók készítették, akik a 19. században a nyílt tűzön grillezett húsokkal fogyasztották, hagyományos összetevői a petrezselyem, a fokhagyma, az olívaolaj, az ecet és a só.
A rendkívül aromás szószt gyakran használják grillen sült húsok, például steakek, marhahúsok, csirke vagy hal mellé, a chimichurrit azonban más ételekhez is használhatják: zöldségekhez, tojáshoz, szendvicsekhez, levesekhez vagy akár koktélokhoz.
Klasszikus 5 perces chimichurri szósz
Hozzávalók:
- 1 csésze (250 ml) friss petrezselyem
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1/4 csésze (60 ml) extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- Só ízlés szerint
- Feketebors ízlés szerint
- Cayenne bors ízlés szerint
Az 5 perces chimichurri elkészítése:
A petrezselymet, a fokhagymát és a vöröshagymát aprítsd össze egy konyhai robotgépben vagy aprítógépben! Esetleg késsel vágd nagyon apróra, ha jól bánsz a késsel. Adj hozzá olívaolajat, az ecetet, citromlevet, sót, a borsot és a cayenne borsot, és keverd jól össze! Ízlés szerint fűszerezd!
Tálalás:
A chimichurrit grillen sült húsokhoz, marhahúshoz, halhoz, zöldségekhez, tojáshoz, polentához, burgonyapüréhez, levesekhez és koktélokhoz szervírozhatod.
Tanácsok:
- A chimichurrit néhány napig a hűtőszekrényben tárolhatod, nem lesz baja. Ha nem szereted a csípős ételeket, hagyd ki a cayenne borsot! A chimichurri frissen fogyasztva a legfinomabb.
- A legzamatosabb végeredmény érdekében friss petrezselymet használj!
- A fokhagymát finomra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a szószban!
- Az ecetet és az olívaolajat ízlésednek megfelelően szerint állítsd be!
- Ha szereted a csípős ételeket, adhatsz a szószhoz cayenne borsot vagy jalapenot.
- A chimichurri szószt eredetileg az argentin gauchók készítették, akik a 19. században a nyílt tűzön grillezett húsokkal fogyasztották.
A chimichurri szósz egy viszonylag egyszerűen elkészíthető, de nagyon ízletes szósz, amely szinte bármilyen ételt feldobhat.
Fotók: pixabay.com