Az 5 perces chimichurri szósz, amit bármikor elkészíthetsz

Hagyma, fokhagyma, petrezselem egy elég sötét képen

A chimichurri szószt eredetileg az argentin gauchók készítették, akik a 19. században a nyílt tűzön grillezett húsokkal fogyasztották, hagyományos összetevői a petrezselyem, a fokhagyma, az olívaolaj, az ecet és a só.

A rendkívül aromás szószt gyakran használják grillen sült húsok, például steakek, marhahúsok, csirke vagy hal mellé, a chimichurrit azonban más ételekhez is használhatják: zöldségekhez, tojáshoz, szendvicsekhez, levesekhez vagy akár koktélokhoz.

Klasszikus 5 perces chimichurri szósz

Hozzávalók:

  • 1 csésze (250 ml) friss petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1/4 csésze (60 ml) extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • Só ízlés szerint
  • Feketebors ízlés szerint
  • Cayenne bors ízlés szerint

Az 5 perces chimichurri elkészítése:

A petrezselymet, a fokhagymát és a vöröshagymát aprítsd össze egy konyhai robotgépben vagy aprítógépben! Esetleg késsel vágd nagyon apróra, ha jól bánsz a késsel. Adj hozzá olívaolajat, az ecetet, citromlevet, sót, a borsot és a cayenne borsot, és keverd jól össze! Ízlés szerint fűszerezd!

Egy női kéz petrezselymet darabol, például chimichurri szószhoz

Tálalás:

A chimichurrit grillen sült húsokhoz, marhahúshoz, halhoz, zöldségekhez, tojáshoz, polentához, burgonyapüréhez, levesekhez és koktélokhoz szervírozhatod.

Tanácsok:

  • A chimichurrit néhány napig a hűtőszekrényben tárolhatod, nem lesz baja. Ha nem szereted a csípős ételeket, hagyd ki a cayenne borsot! A chimichurri frissen fogyasztva a legfinomabb.
  • A legzamatosabb végeredmény érdekében friss petrezselymet használj!
  • A fokhagymát finomra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a szószban!
  • Az ecetet és az olívaolajat ízlésednek megfelelően szerint állítsd be!
  • Ha szereted a csípős ételeket, adhatsz a szószhoz cayenne borsot vagy jalapenot.
  • A chimichurri szószt eredetileg az argentin gauchók készítették, akik a 19. században a nyílt tűzön grillezett húsokkal fogyasztották.

A chimichurri szósz egy viszonylag egyszerűen elkészíthető, de nagyon ízletes szósz, amely szinte bármilyen ételt feldobhat.

Fotók: pixabay.com