7 ötlet, hogy mit sportoljunk idős korban

Jógázi dős nők

Az idősek számára ajánlott sportok közé tartoznak azok a tevékenységek, amelyek javítják az állóképességet, a hajlékonyságot, az egyensúlyt és a kardiovaszkuláris egészséget, miközben minimalizálják a sérülés kockázatát. Íme néhány ajánlott sport és tevékenység:

 1. Séta: Könnyű és hatékony módja a kardiovaszkuláris rendszer erősítésének, valamint az ízületek egészségének megőrzésének.
 2. Úszás és vízi torna: Alacsony hatású tevékenységek, amelyek csökkentik az ízületekre nehezedő terhelést, miközben javítják az izomerőt és a hajlékonyságot.
 3. Tai Chi és Qigong: Kínai mozgásművészetek, amelyek javítják az egyensúlyt, a koordinációt és a mentális jólétet.
 4. Jóga: Segít a hajlékonyság és az izomerő növelésében, valamint a stressz csökkentésében.
 5. Kerékpározás: Alacsony hatású, szív- és érrendszeri tevékenység, amelyet szabadtéren vagy álló kerékpáron is végezhetnek.
 6. Golf: Javítja az izomerőt, az egyensúlyt és a kardiovaszkuláris egészséget, miközben szociális interakciót is biztosít.
 7. Nordic walking (északi gyaloglás): A gyalogláshoz képest nagyobb intenzitású, mivel a karok mozgatásához használt botok bevonása révén az egész testet megmozgatja.

Az internetnek hála manapság már közös, online, videós tornára is van lehetőség. Ilyen például a Magyar Szabadidő Szövetség által szervezett Mozgásélmény Szenioroknak torna, amely hétköznap naponta kétszer jelentkezik.

Fontos, hogy minden új edzésprogram megkezdése előtt konzultáljon orvosával, különösen, ha krónikus betegségekkel vagy egészségügyi problémákkal küzd. Az orvos segíthet abban, hogy személyre szabott tanácsokat adjon az Ön egészségi állapotának és képességeinek megfelelően.

Hányszor érdemes sportolni 65 év felett egy nőnek és egy férfinak?

Az ajánlások 65 év felettiek számára nem különböznek jelentősen a nemek között; a lényeg, hogy mindkét nem számára fontos a rendszeres fizikai aktivitás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más egészségügyi szervezetek általános iránymutatása szerint az idősebb felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc erős intenzitású aerob testmozgást kell végezniük, vagy e két intenzitású tevékenység megfelelő kombinációját. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 20-30 perc mérsékelt testmozgás javasolt.

Ezenkívül ajánlott hetente legalább kétszer végezni olyan tevékenységeket, amelyek erősítik az izmokat és javítják az egyensúlyt. Az egyensúlyjavító gyakorlatok különösen fontosak az esések megelőzése érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy az ajánlások általánosak, és az egyéni egészségi állapot vagy korábbi sérülések miatt módosulhatnak. Mindig konzultáljon orvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt új edzésprogramba kezdene, hogy biztosítsa a tevékenységek biztonságosságát és hatékonyságát az Ön számára.

Ártalmas lehet egy idős ember egészségére a túlzottan sok sport?

Igen, az idősebb emberek számára a túlzottan sok sport vagy túlzott intenzitású fizikai aktivitás ártalmas lehet az egészségre. Bár a rendszeres testmozgás számos előnnyel jár az idősebb korosztály számára, beleértve a jobb szív- és érrendszeri egészséget, az erősebb izmokat, a javult egyensúlyt és a jobb mentális egészséget, fontos, hogy az aktivitás szintje megfeleljen az egyén fizikai képességeinek és egészségi állapotának.

A túlzott fizikai aktivitás vagy a nem megfelelően végzett gyakorlatok növelhetik a sérülések, például izomszakadások, ízületi problémák és egyéb sérülések kockázatát. Különösen fontos ez azoknál, akik krónikus betegségekkel vagy korábbi sérülésekkel küzdenek.

A túlzott sportolás egyéb lehetséges negatív hatásai közé tartozik a kimerültség, a túledzettség szindróma, az alvászavarok és a szív- és érrendszeri rendellenességek kockázatának növekedése.

Az egészséges egyensúly megtalálása kulcsfontosságú. Az idősebb felnőtteknek figyelembe kell venniük az alábbiakat:

 • Mérsékelt intenzitású tevékenységek: Válasszanak olyan tevékenységeket, amelyek nem terhelik túl a szív- és érrendszert és az ízületeket.
 • Pihenőnapok: Biztosítsanak időt a pihenésre és a regenerálódásra, különösen intenzívebb edzések után.
 • Változatosság: Az izomcsoportok egyensúlyban tartása és az egyoldalú terhelés elkerülése érdekében váltogassák a különböző típusú tevékenységeket.
 • Orvosi tanács: Különösen fontos, hogy rendszeres orvosi ellenőrzés mellett sportoljanak, különösen, ha krónikus betegségekkel küzdenek.

Mindig konzultáljon orvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt új edzésprogramba kezdene, hogy biztosítsa azok biztonságosságát és hatékonyságát az Ön számára.

Milyen sportot ne űzzön semmi esetre se egy idős ember?

Az idősebb emberek számára általában kerülendők azok a sportok és tevékenységek, amelyek magas sérülési kockázattal járnak, különösen azok, amelyek nagyfokú ütközést, esést, vagy szélsőséges fizikai megterhelést igényelnek. Az alábbiakban néhány példát sorolok fel, amelyek általában nem ajánlottak idősebb korban:

Idős sziklamászó, falmászó férfi
Idős korban kerüljük az extrém sportokat
 1. Kontaktsportok: Amerikai futball, rögbi, boksz, és egyéb kontaktsportok, amelyek növelik a sérülések, például zúzódások, törések és fejsérülések kockázatát.
 2. Extrém sportok: Hegymászás, sziklamászás, bázisugrás, és egyéb extrém sportok, amelyek magas esési kockázattal járnak.
 3. Erőteljes csapatsportok: Kosárlabda, labdarúgás, és egyéb gyors irányváltást igénylő sportok, amelyek növelhetik az ízületi sérülések és izomhúzódások esélyét.
 4. Hosszú távú futás nehéz terepen: Bár a futás jó kardiovaszkuláris edzés, a nehéz terepen való hosszú távú futás megnövelheti az ízületi problémák kockázatát, különösen, ha már vannak meglévő ízületi problémák.
 5. Súlyemelés nagy súlyokkal: Nagy súlyok emelése növelheti a sérülés kockázatát, különösen az ízületek, a hát és a szív terhelése miatt.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni képességek és egészségi állapot nagyban befolyásolhatják, hogy mely sportok válnak kockázatossá. Néhány idősebb ember rendkívül jó fizikai állapotban van, és képes lehet bizonyos intenzívebb tevékenységeket is biztonságosan végezni, míg másoknak óvatosabbnak kell lenniük. Mindig konzultáljon orvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt új edzésprogramba vagy sporttevékenységbe kezdene, hogy biztosítsa azok biztonságosságát és megfelelőségét az Ön számára.

A cikk, a hirdetés után folytatódik

Hány éves korig érdemes sportolnia egy idős embernek?

Nincs felső korhatár, ameddig az idős embereknek sportolniuk „kellene” vagy „érdemes”. A fizikai aktivitás fontos szerepet játszik az egészség és a jóllét fenntartásában minden életkorban, beleértve az idősebb korosztályt is. A lényeg, hogy a tevékenységek megfeleljenek az egyén fizikai képességeinek, egészségi állapotának és érdeklődésének.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint az idősebb felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc erős intenzitású aerob fizikai aktivitást kell végezniük, valamint izomerősítő gyakorlatokat kell végezniük legalább hetente kétszer. Azonban ezek az ajánlások általános útmutatást nyújtanak, és az egyéni szükségletek és képességek alapján módosíthatók.

Az idősebb embereknek figyelembe kell venniük az alábbiakat:

 • Egészségi állapot: Azok, akik krónikus betegségekkel vagy mozgáskorlátozottsággal küzdenek, konzultáljanak orvosukkal vagy egy egészségügyi szakemberrel a megfelelő tevékenységek kiválasztása érdekében.
 • Biztonság: Válasszanak alacsony kockázatú tevékenységeket, amelyek csökkentik a sérülés kockázatát.
 • Érdeklődés: A tevékenységeknek élvezetesnek kell lenniük, hogy fenntartható legyen a rendszeres részvétel.
 • Fokozatosság: Fokozatosan növeljék a tevékenység intenzitását és időtartamát, hogy elkerüljék a túlterhelést és a sérüléseket.

Összefoglalva, az idősebb embereknek addig érdemes és ajánlott sportolniuk, ameddig az egészségi állapotuk és fizikai képességeik ezt lehetővé teszik. A mozgás segíthet megőrizni az önállóságot, javítani az életminőséget, és hozzájárulhat a hosszabb, egészségesebb élethez.

Fotók: pexels.com