A Black Ivory: az elefántürülékbők készült kávé az új divat

Black Ivory kávé

Amikor először hallasz a Black Ivory kávéról, valószínűleg két dolog jut eszedbe: „Ez biztos valami új hipster hóbort” és „Vajon milyen ízű lehet egy kávé, ami… nos, egy elefánton is átment már?” Nos, gyere velem egy kalandos utazásra, ahol felfedezzük ezt a rendkívül ritka és különleges italt, ami több mint csak egy reggeli ébresztő – egy igazi élmény.

Az elefántok által feldolgozott kávé eredete

A Black Ivory kávé története Thaiföldön kezdődött, ahol egy bátor (vagy talán csak nagyon kreatív) kávérajongó úgy döntött, hogy az elefántok és a kávé szeretete ötvözhető. Az alapötlet nem új keletű; hasonló folyamatot használnak a világhírű Kopi Luwak kávé előállításához is, ahol a cibetmacskák emésztőrendszerén keresztül haladnak végi a kávészemek. Azonban a Black Ivory esetében elefántokra bízzák a „feldolgozást”, ami egy egészen új szintre emeli a „természetes feldolgozás” fogalmát.

Mi teszi különlegessé a Black Iworyt?

Először is, az elefántok rendkívül válogatósak, amikor a kávészemek „fogyasztásáról” van szó. Csak a legjobb minőségű szemeket fogyasztják el, amelyek aztán áthaladnak az emésztőrendszerükön. Ez a folyamat segít eltávolítani a keserű ízt okozó fehérjéket, így egy rendkívül sima, kerek ízvilágú kávét kapunk. A szemeket ezután gondosan kiválogatják… igen, pontosan úgy, ahogy elképzeled. Ezután mossák, szárítják, és pörkölik őket, hogy végül egy csésze rendkívül ritka és ízletes kávé váljon belőlük.

Miért kerül ilyen drágába a Black Iwory kávé?

A Black Ivory kávé ára szó szerint az egekbe szökött, és nem csak azért, mert elefántokra van szükség az előállításához.

Felnőtt és kiselefánt hátsója

A folyamat rendkívül munka- és időigényes, ráadásul egy elefánt csak korlátozott mennyiségű kávét képes „feldolgozni” egy adott idő alatt. Emellett a Black Ivory kávé előállítása etikus módon történik, ami azt jelenti, hogy az elefántok jólétét szigorúan szem előtt tartják, és a projekt támogatja a helyi közösségeket is. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy egy kilogramm Black Ivory kávé ára akár egymillió forint fölött is lehet.

Kóstoló a luxusból

Ha szerencséd van, és hozzájutsz egy csészényi Black Ivory kávéhoz, készülj fel egy igazi ízorgia élményére. A kávé ízvilága rendkívül gazdag és összetett, gyümölcsös jegyekkel, egy csipetnyi csokoládéval és néha egy halvány, édes fűszerességgel, ami az elefántok étrendjének köszönhető. A kávé rendkívül sima, szinte krémes textúrájú, és szinte semmi keserű aromát nem tartalmaz, ami egyedülállóvá teszi a kávék között.

A Black Ivory kávé több mint csak egy ital; egy kaland, egy ritka élmény, ami betekintést enged egy olyan különleges folyamatba, amely az állatok és az emberek közötti együttműködés csodáját ünnepli. Persze, az ára miatt nem valószínű, hogy ez lesz a mindennapi reggeli kávédat, de ha valaha is adódik lehetőséged kipróbálni, ne hagyd ki. Ki tudja, lehet, hogy éppen egy elefánt lesz a következő kedvenc baristád!

Forrás: https://blackivorycoffee.com/

Fotó: pixabay.com, atlasobsura.com