Retró szobanövények, melyek napjainkban is megállják a helyüket

Könnyezőpálma

Minden időszaknak meg vannak a maga slágernövényei, napjainkban különösen elkényeztetnek bennünket a kertészetek a szebbnél szebb virágzó, valamint leveleikkel díszítő szobanövények gazdag választékával.

Számos egzotikus növény vált elérhetővé, például a csodaszép orchideák, vagy a különlegesen szép broméliák. Akár saját részre, akár ajándékba vásárolunk szobanövényt, nagy a kísértés, hogy ezek közül a divatos virágok közül válasszunk, holott akadnak igazi, klasszikus növények, melyek napjainkban is reneszánszukat élik.

Cikkünk további részében 4 olyan szobanövényt mutatunk be, melyek már évtizedekkel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendtek és napjaink lakberendezési stílusaihoz is jól illeszkednek. Lássuk, melyek ezek a növények!

Anyósnyelv

Az anyósnyelv (Sansevieria) igénytelenségéről és jó szárazságtűrő képességéről ismert szobanövény, mely lapos, kard alakú leveleivel díszít. Léteznek rövidebb és hosszabb levelű, egyszínű vagy csíkos szélű fajták is.

Ezek a növények nagyon szépen mutatnak a modernebb stílusú lakásokban, ha egy divatos növénytartót választunk a számukra. Az utóbbi években vált népszerűvé a hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica), amelynek hosszú, hengeres levelei vannak.

Buzogányvirág

A buzogányvirág (Dieffenbachia) Közép és Dél-Amerika trópusi vidékein honos, látványos külsejű növény, mely a kontyvirágfélék családjába tartozik. Magyarországon régóta ismert és kedvelt szobanövénynek számít, nagyméretű, mintás leveleivel díszít.

Az elmúlt években a kertészetek kínálatában rengeteg különféle levélszínű és mintájú változata jelent meg, melyek nagyon újszerű hatást keltenek. A buzogányvirággal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy tejnedve bőr és nyálkahártya irritáló hatású.

Könnyezőpálma

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) az egyik legnagyobb termetű szobanövény, amely előfordul a hazai háztartásokban, a megfelelő gondozás mellett, akár 5 méteres magasságot is elérhet, éppen emiatt támasztékot igényel.

Méretei miatt a tágasabb, nagyobb nappalik dísze lehet. Díszít zöld színű, a Monstera deliciosa ’Variegata’ esetében fehér mintás levei jelentik. A fiatal levelek eleinte szív alakúak, később alakul ki jellegzetes szeldeltségük.

Szobafikusz

A fikuszok között több közismert és régóta tartott szobanövényt találunk, ilyen a kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata), valamint a szobafikusz (Ficus elastica) is. A szobafikusz fényes felületű, sötét színű, kerek leveleivel díszít.

A fikuszokra jellemző, hogy érzékenyek a szélsőséges tartási körülményekre és a hirtelen változásokra, legjobban átlagos körülmények között érzik magukat. Világos, kellemesen meleg és párás, nem huzatos helyen nagyon szép díszei lehetnek a lakásnak.

Kép forrása: Pixabay.com