Hogyan lehet gyorsan és olcsón hangulatossá tenni a teraszt?

Gyönyörű terasz lámpákkal

Már régóta arról álmodozol, hogy hangulatos teraszod legyen, de még nem sikerült megvalósítanod ezt az álmod? Nem volt idő, nem volt pénz, más dolgod volt vagy hiányzott a kedv bármit is csinálni. Itt az ideje, hogy munkának láss! Tippjeinkkel gyorsan és olcsón valóra válthatod az álmodat.

A terasz egy hangulatos hely

Hol lustálkodhatnál egy könyvvel a kezedben, hol kortyolgathatnál teát zavartalanul, hol gyűlhetnél össze a családdal és a barátokkal a trópusi nyári napokon és estéken? Természetesen a teraszon! Hogy a te teraszod erre nem alkalmas? Változtass rajta!

Mi nem hiányozhat a teraszról?

A terasz egy kis szabadtéri nappaliként is jellemezhető, ahol a nyári napokon élvezhetjük a reggeli vagy délutáni kávét, a szabadnapokon pedig a friss levegőt élvezve ebédelhetünk és vacsorázhatunk. Hogyan nézne ki egy ilyen ideális terasz?

Első tipp: Padló nélkül nem fog menni

A terasz teljes designja a padlótól függ. Sokan a könnyű karbantartás miatt választják a térkő burkolatot, de aztán kellemetlen meglepetésként éri őket, hogy a nap melege milyen forróvá teheti azt. A térkőnél sokkal jobb választás a fa járólap vagy padlódeszka.

Tudtad, hogy a teraszra szép szőnyeget vagy fűutánzatot is beszerezhetsz?

szép terasz

Második tipp: Találd meg a megfelelő bútort

A terasz a pihenés és a kikapcsolódás helye, ezért nem hiányozhatnak a jól megválasztott bútorok, párnákkal, takarókkal, ülőpárnákkal stb. kiegészítve. Ha a terasz elég nagy és gyakran vannak vendégeid a legjobb, ha praktikus kerti garnitúra mellett döntesz. Bármilyen típusú bútort is választasz a legfontosabb, hogy tartós anyagból legyen.

  • A műanyag bútor megfizethető, de élettartama általában nem túl kielégítő.
  • A mutatós fém bútorok sokáig kitartanak, és semmi sem fogja tönkretenni őket.
  • A fabútorok tökéletesen néznek ki. Már a látványuk is megmelengeti a szívet.

Tudtad, hogy a babzsákok eredeti kiegészítői a terasznak, és arra ösztönöznek, hogy kényelmesen elhelyezkedj rajtuk, és élvezd a friss levegőt?

Ízléses terasz

Harmadik tipp: A terasz árnyékolása is fontos

Ahhoz, hogy a teraszon még a párás nyári napokon is kényelmesen érezd magad, szükséged lesz árnyékolóra. A napernyő sem rossz, de csak a terasz egy részét fedi le, mi lesz a többivel? Egy napellenző vagy egy kerti pavilon oldalfalakkal, esetleg egy pergola sokkal nagyobb árnyékot tud biztosítani.

Tippünk: Ha jól választasz árnyékolást, azzal a magánterdet is megvéded. Ki szeretné, hogy a szomszédok lássák, amikor fürdőruhában fekszik a napozóágyon?

Negyedik tipp: Mit szólnál egy grillhez?

A grillezés a nyár és a teraszon való üldögélés szerves része, ezért a grill magától értetődő befektetés. Választhatsz gáz-, elektromos- vagy faszenes grillsütőt.

  • A faszenes grill egy klasszikus, amely soha nem okoz csalódást. De nem mindenkinek fog tetszeni. A grill füstöl, amikor meggyújtják, a hamut pedig ki kell üríteni és gondoskodni kell az ártalmatlanításról.
  • A gázgrillek az utóbbi időben egyre népszerűbbek, könnyen kezelhetőek, gyorsan és egészségesen készíthetők velük az ételek. De nem szabad félni a propán-bután palackok kezelésétől. A gázgrill azonnali hőforrás, többféle méretben kapható, és némi ügyességgel még füstölőként is használható.
  • Az elektromos grillt otthon is lehet használni, így télen sem kell lemondani a használatáról. Megbízható, gyorsan és könnyen elkészíti az ételt, nem pattog róla a parázs, de áramra van szükség a működtetéséhez.

Ötödik tipp: Fogadj a zöldre!

Milyen terasz lenne az, ha nem lenne rajta zöld növényzet, amely hangulatossá tenné a teret, és egy kicsit közelebb hozná a természetet. Az örökzöldek és virágzó növények, valamint az illatos gyógynövények is nagyszerű választásnak számítanak.

Terasz pihenő nővel

Hatodik tipp: Ne becsüld alá a világítást!

Azt gondolhatod, hogy nem számít, milyen fényt teszel a teraszodra, de ennek éppen az ellenkezője igaz. A világítás is számít. Másképp hogyan szeretnéd elérni, hogy lássátok egymást? A lámpások és a napelemes fények kellemes hangulatot teremtenek. Tudta, hogy a kültéri világításnak ellen kell állnia a víznek és a pornak?

Tippünk: Fektess kültéri LED-lámpákba, amelyek a hagyományos izzókhoz képest energiát takarítanak meg, hosszabb az élettartamuk, és azonnal és teljes fényükkel világítanak.