Mi az a migrén, és mit tehetünk ellene?

Migrénes nő fejfájásán próbál egy másik enyhíteni

A migrén egy ismétlődő, gyakran örökletes hajlamon alapuló fejfájás típus, amely jellemzően erős, lüktető fájdalommal jár, gyakran az egyik fejoldalon koncentrálódva. A migrénes rohamokat különböző tényezők válthatják ki, beleértve bizonyos ételeket, stresszt, hormonális változásokat, erős fényeket vagy hangokat, valamint az időjárás változását. A migrén pontos okai még mindig nem teljesen ismertek, de a kutatások szerint több tényező, köztük genetikai hajlam és az agyban lévő kémiai anyagok egyensúlyának megváltozása is szerepet játszik.

Mit tehetünk migrén esetén?

A migrén kezelése magában foglalhatja az akut tünetek kezelését, amikor már megjelentek, és a megelőzést, hogy csökkentsék a rohamok gyakoriságát és súlyosságát. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

 • Gyógyszeres kezelés:
  Az akut migrénes rohamokat gyakran kezelik fájdalomcsillapítókkal, mint az ibuprofen vagy paracetamol, valamint specifikus migrén elleni gyógyszerekkel, mint a triptánok. Ezek a gyógyszerek csökkenthetik a fájdalmat és a migrén egyéb tüneteit, mint az émelygés vagy a fényérzékenység. Súlyos vagy gyakori migrén esetén orvos megelőző gyógyszereket is felírhat, amelyek csökkentik a rohamok gyakoriságát és súlyosságát.
 • Alternatív terápiák:
  Néhány ember számára az akupunktúra, biofeedback, vagy kiegészítők, mint a magnézium, B2-vitamin (riboflavin) és koenzim Q10 bevitelének növelése segíthet a migrén kezelésében.
 • Megelőző kezelés:
  Ha a migrén gyakori vagy súlyos, orvos javasolhatja a megelőző gyógyszerek szedését, amelyek csökkenthetik a rohamok gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát. Ilyen gyógyszerek lehetnek bizonyos vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, antiepileptikumok, vagy újabb kezelések, mint a CGRP (calcitonin gene-related peptide) receptor antagonisták.
Tabletták, kapszulák, gyógyszerek szétszórva az asztalon

Mit tehetünk a migrénes fejfájás megelőzéséért?

Fontos, hogy ha valaki rendszeresen szenved migréntől, konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelési terv kidolgozása érdekében. Az egyéni kiváltó okok és tünetek megértése kulcsfontosságú a hatékony kezelés szempontjából.

Életmódbeli változtatások és kiegészítő terápiák

Az életmódbeli változtatások, mint a rendszeres testmozgás, elegendő alvás, hidratáltság fenntartása, stresszkezelési technikák (pl. meditáció, jóga), valamint a kiváltó ételek és italok elkerülése segíthetnek a migrén kezelésében és megelőzésében. Néhány ember számára a biofeedback, akupunktúra vagy a vitaminok és ásványi anyagok (pl. magnézium, B2-vitamin) bevitelének növelése is hasznos lehet.

Migrén esetén több stratégia is alkalmazható a tünetek enyhítésére és a rohamok gyakoriságának csökkentésére. Az alábbiakban adunk néhány javaslatot, amelyek segíthetnek a migrénes rohamok kezelésében:

Pihenés és stresszkezelés

A migrén gyakran stresszel összefüggésben áll, így a relaxációs technikák, mint a mélylégzés, meditáció, jóga vagy progresszív izomrelaxáció alkalmazása segíthet. Fontos, hogy biztosítsunk elegendő pihenést és alvást is.

Kerülje a kiváltó okokat

Ha ismeri a migrénjeit kiváltó tényezőket, törekedjen ezek elkerülésére. Ilyenek lehetnek bizonyos ételek, italok, a túlzott vagy hiányos alvás, erős fények vagy hangok, valamint bizonyos időjárási változások.

Megfelelő hidratáltság

A dehidratáció hozzájárulhat a migrén kialakulásához, ezért fontos, hogy naponta elegendő folyadékot fogyasszon.

Életmódbeli változások

A rendszeres testmozgás javíthatja az általános egészséget és segíthet a stressz kezelésében, amely migrén megelőzésében is hatékony lehet. Az egészséges étrend fenntartása szintén fontos.

Naplózás

Egy migrénnapló vezetése, amely rögzíti a rohamok időpontjait, intenzitását, kiváltó okait és a bevett ételeket vagy gyógyszereket, segíthet azonosítani a mintázatokat és a kiváltó okokat, valamint a kezelés hatékonyságának értékelésében.

Fontos, hogy ha gyakran szenved migréntől vagy a tünetek súlyosak, forduljon orvoshoz, aki segíthet a megfelelő diagnózis felállításában és kezelési terv kidolgozásában.

Amennyiben a migrén tünetei nem enyhülnek a fent említett módszerekkel, fontos további lépéseket megfontolni a megfelelő kezelés és a tünetek kezelése érdekében. Az alábbiakban néhány javaslatot talál, amit érdemes lehet megfontolni:

Orvosi konzultáció

Ha a migrén tünetei nem reagálnak a kezdeti kezelésre, fontos, hogy forduljon orvoshoz . Egy szakember felülvizsgálhatja a kezelési tervet, módosíthatja a gyógyszeres terápiát, vagy további diagnosztikai vizsgálatokat javasolhat a tünetek okainak azonosítása érdekében.

Neurológiai szakértő

Migrén esetén gyakran ajánlott neurológus szakorvoshoz fordulni, aki szakértője a fejfájásos tünetek és migrének kezelésének. A neurológus részletes kivizsgálást végezhet, és személyre szabott kezelési tervet dolgozhat ki.

Multidiszciplináris megközelítésű

Néha a migrén kezelése több szakember együttműködését igényli, mint például neurológusok, pszichológusok, fizioterapeuták és táplálkozási tanácsadók. Egy integrált megközelítés, amely figyelembe veszi a fizikai, pszichológiai és életmódbeli tényezőket, hatékonyabb lehet a migrén kezelésében.

Előrehaladott kezelési lehetőségek

Bizonyos esetekben, amikor a hagyományos kezelések nem hatékonyak, előrehaladott kezelési lehetőségeket is fontolóra vehet, mint például:

 • Botox injekciók, amelyeket kifejezetten krónikus migrén kezelésére jóváhagytak.
 • CGRP (calcitonin gene-related peptide) gátlók, amelyek új típusú gyógyszerek a migrén megelőzésére.
 • Neuromodulációs eszközök, amelyek elektromos vagy mágneses impulzusokat használnak az agyi aktivitás befolyásolására.
 • Életmód és környezeti változtatások: Fontos lehet az életmód és a környezeti tényezők további finomítása, beleértve a stresszkezelési technikák mélyebb integrálását, a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartását, a rendszeres testmozgás biztosítását és a megfelelő alvási szokások kialakítását.
 • Támogató csoportok és pszichológiai segítség: A migrén kezelése érzelmi és pszichológiai kihívásokkal is járhat. A támogató csoportokhoz való csatlakozás vagy pszichológiai tanácsadás igénybevétele segíthet a stressz kezelésében és az életminőség javításában.

Fontos, hogy ne adja fel, ha az első kezelési kísérletek nem hoznak azonnali megkönnyebbülést! A migrén kezelése gyakran időt és türelmet igényel, valamint a kezelési stratégiák finomhangolását.

Fotók: pexels.com