A cink szerepe a szaglás és ízlelés visszaszerzésében

Idős hölgy egy csokor virágot szaglászik becsukott szemmel

Mi a cink szerepe a szervezetben?

A cink az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, mely kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer, anyagcsere-folyamatok, és különböző enzimek működésének szabályozásában. Második legnagyobb koncentrációban a szervezetben megtalálható ásványi anyag, főként az agyban, májban, vesében, izmokban, csontokban, szemben, és prosztatában.

Miért fontos a cinket pótolni a szervezetben?

A cink számos fontos szerepet tölt be, mint például az idegrendszer, hormonrendszer, és immunrendszer normál működésének támogatása, a vércukorszint szabályozása, valamint részvétel a sejtosztódásban és sejtnövekedésben. Fontos a látás, szaglás és ízlelés folyamataiban, antibakteriális hatásával segíti a bőr tisztítását és sebgyógyulását, továbbá szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében és érelmeszesedés megelőzésében. Aktívan autót vezető idős sofőrök számára különösen javasolt a cinkfogyasztás.

A cink hiánya súlyos következményekkel járhat, ilyen tünetek lehetnek gyakori fertőzések, emésztési problémák, szaglás és ízérzékelés romlása, étvágytalanság, hajhullás, körömtöredezés, bőrgyulladások, elmaradás a nemi érésben, és termékenységi problémák.

Mik a cinkhiány tünetei?

A cinkhiány jellemző tünetei:

  • gyomor- és bélrendszeri panaszok
  • gyakori fertőzéses megbetegedések
  • intenzív hajhullás
  • romló szag- és ízérzékelés
  • étvágytalanság
  • bőrgyulladás, száraz, érdes bőr, ekcéma
  • körömtöredezés, fehér foltok megjelenése
  • szexuális teljesítmény csökkenése
  • termékenységi zavarok

Hogyan tudjuk pótolni a cinket a szervezetünkben?

A cink természetes forrásai közé tartoznak a tengeri herkentyűk, halak, hús- és tejtermékek, máj, tojás, valamint hüvelyes zöldségek. Az állati eredetű cink jobban hasznosul a szervezetben, és a fehérjék fogyasztása segítheti a cink felszívódását. Az élelmiszerek mellett cink kiegészítők is elérhetők, különösen azoknak ajánlott, akik esetleg nem jutnak elegendő cinkhez az étrendjük révén.

Kapszulák, tabletták

A napi cinkszükséglet felnőttek számára általában 10-20 mg között van, de terápiás céllal akár 45-50 mg-ra is növelhető. Különösen fontos a cink pótlása 40 évnél idősebb férfiaknak, kisgyermekeknek, influenza elleni védekezés során, bőrproblémákkal küzdőknek, hajhullás esetén, valamint azoknak, akik egyoldalúan táplálkoznak vagy szigorú diétát követnek.

Összességében a cink számos fontos szerepet tölt be a szervezetben, és annak hiánya számos egészségügyi problémát okozhat. Az étrendünk megfelelő kialakításával és szükség esetén kiegészítők alkalmazásával biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiségű cinket.