Ránctalanító (ráncokat csökkentő) ötletek 60 feletti bőrre

Ránctalanító természetes anyagok

Nem fogom a dolgokat szépíteni: hacsak nem a népesség kicsi, genetikailag nagyon szerencsés csoportjába tartozol, akkor 60 felett már vannak ráncaid, mély ráncaid. Azt gondolhatnád, hogy minek ilyenkor már a ránctalanítással foglalkozni…. Pedig pár bizonyítottan hatásos kozmetikum igenis segíthet a folyamat lassításában.

Mi jellemzi a 60 feletti bőrt?

60 év felett a menopauzán túl a test hormontermelése megváltozott és a bőr regenerálódási képességei extrém mértékben lelassultak. Míg újszülötteknél pár nap a bőr megújulása, ebben a korban akár 2 hónap is lehet – azaz minden bőrhiba, pattanás okozta heg, millia ennyi ideig ott marad. A bőr jellemzően vízhiányos, száraz, rugalmasságából jelentősen veszített. Ez azért van, mert a bőr nedvességmegtartó-képessége és kollagén termelése már a 20-as éveinktől csökken, 40 éves kor felett már külsőleg is látható a hatás, 60 éves korunkra pedig sajnos elkerülhetetlen a jelentős és látványos változás. Eddigre a bőrt ért káros hatások is egyre látványosabbak különösen az UV-sugárzás hatásai: megjelenhetnek öregségi foltok, a korábbi leégések helyén mély ráncok, és ez csak fokozódni fog. 

Az 5 legjobb tippem a ráncok lassítására 60 felett

  1. Retinol-retinol-retinol

A retinol az egyik bizonyítottan hatásos ránctalanító hatóanyag. A retinol pótlásával a bőr telítettebb, tömörebb lesz, a ráncok mélysége csökken. Normalizálja a bőr működését, javítja a rugalmasságát. Antioxidáns, így segíti a bőr regenerálódását. 

Na de hogyan viheted be a retinolt? Bár kapható ma már retinolos krém, a legintenzívebb hatást egy retinolos szérummal érheted el. Ezt arckrém előtt érdemes alkalmazni, esténként! A szérumok jellemzően nagyon folyékony állagúak, pipettás üvegcsékben kaphatóak, így a szükséges pár csepp könnyen adagolható és nagyon gyorsan felszívódik. Utána jöhet a megszokott arckrém. Fontos tudni, hogy a retinol fényérzékeny, ezért nappalra nem szabad használni

  1. Vízhiányos száraz bőrre: hialuronsav minden mennyiségben

A hialuronsav a bőr természetes alkotóeleme: a korral ennek a mennyisége is csökken. Száraz bőrön pedig a ráncok is jobban látszódnak. Két oldalról is segítheted a folyamatot: egyrészt növelve a napi vízfogyasztásodat, másrészt folyamatosan hialuronsavat adva a bőrödnek. Ezt is szérum formájában a leghatékonyabb megtenni. A szérumok magasabb hatóanyag tartalmúak, hiszen szinte csak ez van bennük, ráadásul mivel az arckrém előtt használjuk őket, a szomjas bőrünk minden cseppjüket felszívja. Nagyon fontos, hogy a hialuronsavnak nedvességre is szüksége van, azért a legjobb, ha frissen mosott, még törölköző-száraz bőrön alkalmazzuk.

  1. Ránctalanító krém, de nem mindegy hogy milyen

Ha ránctalanító krémekről van szó, a választék hatalmas: de ne dőlj be a címke elülső oldalának, mindig tanulmányozd az összetevőket is. Tipikus trükk, hogy a krémekben lévő egy-két ránctalanító összetevő jellemzően csak kis mennyiségben található meg, a krém zöme maga különböző kemikáliák, emulgálószerek, olcsó olajok keveréke. Sokkal jobban jársz, ha natúrkozmetikumot választasz, de abból is olyat, ahol a krém zömét természetes anyagok, olajok, vajak és ránctalanító hatóanyagok teszik ki. A szerintünk legjobb ránctalanító krémek listát itt találod: csak natúrkozmetikumok szerepelnek rajta. 

  1. Fényvédelem, igen még most is

A cikk elején már írtam róla, hogy a bőröd milyen nehezen regenerálódik. Az UV-sugárzás az egyik legjelentősebb bőröregítő faktor. A D-vitamin miatt jól teszed, ha rendszeresen szabad levegőn, napon vagy, de a bőröd védelme érdekében használj kalapot, s ha teheted, az arcod legyen árnyékban. Ha nem, akkor pedig különösen a nap és a kéz érzékeny bőrén alkalmazz fényvédőt: ez segít elkerülni a további károsodást, újabb pigmentfoltok megjelenését és ha alkalmazod – például a javasolt retinolt -, akkor a korábbi pigmentfoltok is gyorsabban halványulnak.

  1. Gazdaságos megoldás: arcápoló olajok

Bár meglepődnél, hogy egy-egy drágának hangzó szérum valójában milyen kedvező áron beszerezhető, megértem, ha a nyugdíjhoz közel gazdaságosabb megoldást keresel: ilyenkor segíthetnek az olajok. Főleg a gránátalma olaj és a csipkebogyó-olaj különösen hatékony ránctalanító. Ösztönzik a bőr saját kollagén termelését, a csipkebogyó ráadásul A-vitamin származékot is tartalmaz, illetve telis tele vannak telített zsírsavakkal, amelyek feltöltik a száraz bőrt. Alkalmazhatóak az egész arcon és szem környékén is. Mivel fényérzékenyek, éjszaka megtisztított bőrre érdemes felvinni őket az arckrém használata előtt. 

Alkalmazd egy vagy több trükkömet és mérsékeld a ráncok mélységét, lassítsd az újabbak megjelenését! Nem kell bankot robbantani ahhoz, hogy 60 felett is megőrizd az egészséges és minél fiatalosabb megjelenésedet!