A felmérések szerint a magányosan élő idősekre különösen jellemző a sebezhetőség

Idős nő almát eszik az ablaknál egyedül

Az Egyesült Államokban a idősebb állampolgárok közel kilencven százaléka inkább otthon kíván megöregedni és idős korában is otthon szeretne maradni. Szakemberek szerint ez az az hely, ahol az emberek képesek megfizetni az életet, más drágább helyek, mint a kórházak vagy idősek otthonai helyett. De még otthon maradva is felmerülnek aggályok, például az egészséges idősödést akadályozó tényezők. Ezek közül a legfontosabbak a közlekedési lehetőségek hiánya, az elérhető árú lakhatás és az elszigeteltség.

Amikor az embereknek kevés lehetőségük van vásárlásra és társasági tevékenységekre, az elszigeteltség nagy kockázati tényezővé válik, ami kárt okoz az egészségükben. Íme, mit mond néhány idős ember az otthoni idősödésről kevés támogatással és kapcsolattal a külvilággal – a kommentek jól illusztrálják a kihívásokat.

„Az anyagi helyzetem, a közlekedés és az egészség az izoláció fő okai számomra. Súlyos glaukóma miatt le kellett mondanom a vezetésről. Ráadásul egy ritka autoimmun betegségem van, ami miatt folyamatosan kimerült vagyok.”

„A magány és az elszigeteltség valós probléma. Kultúránk különbözik a legtöbb ázsiai és latin kultúrától, ahol senkinek sem kell aggódnia az egyedüllét miatt.”

Aggasztó, hogy az Amerikai Népszámlálás tanulmányozásakor magas arányban találhatóak idős lakosok, akik egyedül élnek. Az Egyesült Államokban közel 30 százalékuk, azaz több mint 11 millió idős ember él otthon támogatás nélkül, és ezeknek az embereknek 71 százaléka nő.

Ez között sok az olyan idős felnőtt, aki el vannak szigetelve és veszélyeztetett valamilyen krónikus betegség miatt. A magányt vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy negatív hatással van a fizikai aktivitásra, a mentális és a mozgásfunkcióra. A szoros társas kapcsolatok központi szerepet játszanak a fizikai és mentális jóllétben. Azonban ez egy összetett probléma. Amikor a sebezhető idős felnőttek nehézségekkel szembesülnek, elszigetelődnek és magányosak lesznek.

Forrás: https://seniornews.com/data-shows-susceptible-seniors-living-alone/

Fotó: Pixabay.com