Február hagyományosan a farsangi időszak, illetve a disznótoros szezon csúcsa Magyarországon, ezért ilyenkor sok laktató, téli ételt készítenek. Néhány klasszikus februári fogás és egy jó recept : a resztelt máj.
Tartalomjegyzék
1. Farsangi ételek:
- Farsangi fánk – A legismertebb farsangi édesség, amit porcukorral szórva, baracklekvárral tálalnak.
- Csörögefánk (forgácsfánk) – Ropogósabb, könnyebb tésztájú, szalagos fánk alternatíva.
2. Disznótoros ételek:
- Hurka és kolbász – Frissen sütve, párolt káposztával, főtt krumplival.
- Disznótoros káposzta – Savanyú káposztás, húsos egytálétel.
- Resztelt máj – Pirított sertésmáj hagymával, burgonyapürével.
- Orjaleves – Gazdag húsleves, amit a disznótor során készítenek.
3. Téli, laktató ételek:
- Kocsonya – Zselésre dermedt, fűszeres, füstölt és főtt sertéshúsból készül.
- Sült csülök – Sörrel locsolva, ropogósra sütve.
- Rakott káposzta – Savanyú káposztával, darált hússal és rizzsel rétegezett egytálétel.
- Sólet – Babos, füstölt húsos zsidó eredetű egytálétel.
4. Szezonális levesek:
- Jókai bableves – Füstölt csülökkel, kolbásszal főzött tartalmas babos leves.
- Savanyú káposztás leves – Malacaprólékkal vagy füstölt hússal.
- Lebbencsleves – Egyszerű, de laktató tésztaleves.
Ha valami könnyebbre vágysz a diétád miatt, akkor a savanyú káposzta alapú ételek vagy egy jó erőleves jó választás lehet.
Resztelt máj – A klasszikus magyar májas fogás
A resztelt máj egy hagyományos magyar étel, amelyet leggyakrabban sertésmájjal készítenek. Egyszerű, gyorsan elkészíthető fogás, amely pirított hagymával és fűszerekkel szaftosan tálalva kiváló választás ebédre vagy vacsorára.
Mi az a resztelt máj?
A resztelt máj egy hagyományos magyar étel, amelyet sertésmájból vagy borjúmájból készítenek, és leginkább hagymás, fűszeres, szaftos állagáról ismert. A „resztelt” kifejezés arra utal, hogy a májat rövid ideig, magas hőfokon pirítják, majd egy kis szafttal puhára párolják. Az étel népszerűségét annak köszönheti, hogy laktató, gyorsan elkészíthető, és remekül illik burgonyaköretekhez.
Hozzávalók (4 személyre)
- 500 g sertésmáj (vagy borjúmáj)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál majoránna (opcionális)
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
- 100 ml víz vagy alaplé (ha szaftosabb verziót szeretnénk)
Elkészítés lépésről lépésre
A máj előkészítése:
- A májat hideg vízben öblítsd le, majd hártyázd le, vagyis távolítsd el a külső hártyáját és az ereket.
- Vágd vékony szeletekre vagy csíkokra.
- Fontos: A májat soha ne sózd meg sütés előtt, mert megkeményedik!
A hagyma megdinsztelése:
- Egy serpenyőben hevítsd fel a zsírt vagy olajat (zsírral az igazi).
- A hagymát félfőre vagy apróra vágva pirítsd üvegesre közepes lángon.
A máj sütése:
- Add hozzá a csíkokra vágott májat, és magas hőfokon 5-7 percig pirítsd, gyakori keverés mellett.
- Szórd meg a fűszerpaprikával és a majoránnával.
- Ízesítheted egy kis zúzott fokhagymával is.
- Ha szaftosabb verziót szeretnél, adj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet, és forrald össze.
Sózás és tálalás:
- A májat csak a legvégén sózd meg, amikor már majdnem elkészült, hogy ne keményedjen meg.
- Frissen tálald, mert a máj hamar kiszárad újramelegítéskor.
Milyen változatai vannak?
Szaftos resztelt máj:
- A sütés végén egy kis vizet vagy húsalaplevet adnak hozzá, hogy szaftosabb legyen.
- Így jobban illik krumplipüréhez vagy rizzsel tálalva.
Tejfölös resztelt máj:
- A főzés végén egy-két evőkanál tejfölt kevernek hozzá, így krémesebb, lágyabb állagot kap.
- Főként borjúmájból készítik.
Csípős resztelt máj:
- Erős Pista vagy aprított chilipaprika hozzáadásával készül.
- Pikánsabb, markánsabb ízvilágot kap.
Boros resztelt máj:
- A főzés végén egy kevés fehérbort vagy vörösbort adnak hozzá, ami különleges aromát ad neki.
Mivel tálaljuk?
- Burgonyapürével (a legnépszerűbb köret)
- Főtt vagy petrezselymes burgonyával
- Pirított burgonyával
- Friss fehér kenyérrel és kovászos uborkával
- Párolt rizzsel vagy bulgurral
Tippek a tökéletes resztelt májhoz
✔ Ne sózd előre a májat! – Ha sütés előtt sózod, rágós lesz.
✔ Magas hőfokon süsd! – A májat gyorsan kell pirítani, különben megkeményedik.
✔ Ne süsd túl! – Ha sokáig sütöd, kiszárad és kemény lesz.
✔ Hártyázd le a májat! – Így elkerülheted a rágós részeket.
A resztelt máj az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb magyar fogás. Gyorsan elkészíthető, laktató és változatosan fűszerezhető.
Milyen bor illik a resztelt máj mellé?
A resztelt máj karakteres, enyhén édeskés és fűszeres ízvilágú étel, amihez olyan bor illik, amely nem nyomja el az ízeket, de jól kiegészíti a máj krémességét és a hagyma édességét.
Fehérbor ajánlások:
Ha könnyedebb borral párosítanád, a fehérbor lehet jó választás:
🍷 Olaszrizling – Közepesen testes, kissé kesernyés mandulás lecsengése jól harmonizál a májjal.
🍷 Hárslevelű – Enyhén mézes, gyümölcsös karaktere szépen kiegészíti a hagymás-paprikás fűszerezést.
🍷 Szürkebarát – Krémes textúrája és visszafogott savai miatt jól passzol a májhoz.
Vörösbor ajánlások:

A vörösbor szerelmeseinek egy könnyebb, gyümölcsös vörösbor a legjobb választás:
🍷 Kadarka – Kellemes fűszeressége és lágy tanninjai miatt az egyik legjobb vörösboros választás.
🍷 Kékfrankos – Könnyedebb, gyümölcsös vörösbor, ami nem nyomja el a máj ízét.
🍷 Pinot Noir – Elegáns, visszafogott, gyümölcsös bor, amely finoman kíséri a májat.
Ha szaftos vagy boros resztelt májat készítesz:
- Ha fehérborral készül, akkor érdemes hárslevelűt vagy szürkebarátot kortyolni mellé.
- Ha vörösborral készíted, akkor kadarka vagy pinot noir lesz az ideális párja.
Ha szereted a bor-párosításokat, akkor a kadarka vagy olaszrizling lehet a legjobb választás a klasszikus resztelt máj mellé. Te inkább fehér vagy vörösboros vagy? 😊
Ha valaki nem szereti a bort, milyen más ital illik a resztelt máj mellé?
Ha valaki nem szereti a bort, több más ital is jól illik a resztelt májhoz, attól függően, hogy milyen ízvilágot keresel.
Sör – A klasszikus alternatíva 🍺
A máj fűszeres, hagymás karakteréhez egy könnyedebb, nem túl keserű sör illik legjobban:
- Láger (pl. Dreher, Soproni, Pilsner Urquell) – Frissítő, enyhén malátás, nem nyomja el az étel ízét.
- Búzasör (pl. Paulaner, Edelweiss) – Kissé citrusos, lágy ízvilág, ami jól harmonizál a hagymás, fűszeres májjal.
- Vörös vagy félbarna sör (pl. Soproni Óvatos Duhaj Démon) – Karamellás, malátás jegyekkel kiegészíti a máj édeskés-fűszeres ízét.
Gyümölcslé vagy frissítő üdítők 🍹
Ha alkoholmentes alternatívát keresel, akkor ezek a legjobbak:
- Almalé – A máj enyhén édeskés ízéhez az alma savassága jól illik.
- Házi limonádé citrommal és mézzel – Frissítő, enyhén savas ital, ami ellensúlyozza a máj gazdag ízét.
- Szénsavas ásványvíz – Egyszerű, de a pezsgőssége segít „tisztítani” az ízlelőbimbókat a zsírosabb falatok után.
Pálinka – Ha valaki erősebbre vágyik 🥃
A resztelt máj egy kiadós, zsírosabb fogás, ezért egy gyümölcsös pálinka kis mennyiségben jól működhet előtte vagy utána:
- Kajszibarack-pálinka – Lágy, édeskés, jól passzol a hagymás ízhez.
- Körtepálinka – Kissé fanyarabb, ami jól ellensúlyozza a máj karakterét.
Ha alkoholmentesen szeretnéd élvezni az ételt, akkor az házi limonádé vagy egy friss almalé lehet a legjobb választás. Te milyen italt innál mellé? 😊
Magyarországon kívül készítenek még resztelt májat?
Igen, a resztelt májhoz hasonló ételeket több országban is készítenek, bár eltérő fűszerezéssel és elkészítési módokkal. Magyarországon kívül a máj sütve, párolva vagy pörköltként több nemzet konyhájában is népszerű. Nézzünk néhány példát:
Ausztria és Németország – „Geröstete Leber” vagy „Leber Berliner Art”
- A német és osztrák konyhában is létezik a resztelt májhoz hasonló étel.
- A „Geröstete Leber” (pirított máj) gyakran hagymával és majoránnával készül, hasonlóan a magyar verzióhoz.
- A „Leber Berliner Art” (berlini máj) egy speciális változat, amelyet pirított almával és hagymával tálalnak.
Franciaország – „Foie de veau à la lyonnaise” (Lyon-i borjúmáj)
- A francia konyhában a borjúmájat vajon pirítják, és karamellizált hagymával és fehérboros szósszal tálalják.
- Ez egy elegánsabb, kissé lágyabb változata a magyar resztelt májnak.
Olaszország – „Fegato alla veneziana” (Velencei máj)
- Ez az észak-olasz specialitás borjúmájból készül, és lassan dinsztelt hagymával, fehérborral és néha balzsamecettel ízesítik.
- Gyakran polentával vagy friss kenyérrel tálalják.
Spanyolország 🇪🇸 – „Hígado encebollado”
- A spanyol változatot leginkább marha- vagy sertésmájból készítik, és bőségesen fűszerezik fokhagymával, borssal, valamint fehérborral vagy sherryvel.
- Andalúziában gyakran olívaolajon pirítják és petrezselyemmel szórják meg.
Oroszország – „Печень с луком” (Pecseny s lukom – Pirított máj hagymával)
- Az oroszok is készítenek hagymás pirított májat, amit gyakran tejben áztatnak elő (hogy lágyabb legyen), majd tejföllel vagy paradicsomos szósszal főzik tovább.
- Gyakran burgonyapürével vagy hajdinakásával fogyasztják.
Anglia – „Liver and onions”
- Az angol változat borjú- vagy marhamájból készül, és jellemzően vajban pirított hagymával, barnamártással és tört krumplival tálalják.
- Egyes verziókban bacon is kerül mellé, hogy gazdagabb legyen az íze.
Amerikai Dél 🇺🇸 – „Liver and onions”
- Az USA déli államaiban is népszerű a hagymás sült máj, gyakran lisztbe forgatva, vajban vagy szalonnazsíron sütve.
- Burgonyapürével és gravy szósszal tálalják.
Szinte minden országban készítenek valamilyen pirított vagy resztelt májat, de a magyar változat egyedi paprikás és majoránnás fűszerezése miatt különleges. Ha valami újat szeretnél kipróbálni, a velencei máj vagy a berlini almás máj izgalmas alternatíva lehet. 😊
Egészséges májból készült ételeket fogyasztani?
Igen, a májból készült ételek egészségesek, mert rendkívül tápanyagdúsak, de mértékkel fogyasztandók, mert túlzott bevitelük problémákat okozhat. Nézzük meg az előnyeit és a lehetséges kockázatait!
Egészségügyi előnyei a máj fogyasztásának
Rendkívül magas tápanyagtartalom
A máj az egyik legtáplálóbb élelmiszer, tele van esszenciális vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például:
A-vitamin – Kiemelkedően magas mennyiségben található benne, ami segíti a látást, az immunrendszert és a bőrt.
B-vitaminok (B12, folsav, B6, niacin, riboflavin) – Támogatják a vérképzést, az idegrendszert és az anyagcserét.
Vas (főleg hem-vas formában) – A máj az egyik legjobb vasforrás, különösen vérszegénységben szenvedőknek ajánlott.
Cink, réz és szelén – Erősítik az immunrendszert, segítik a sebgyógyulást és antioxidáns hatásúak.
Fehérje – Magas fehérjetartalma miatt kiváló izomépítéshez és regenerációhoz.
Segíthet a vérszegénység ellen
- A máj különösen ajánlott vashiányos vérszegénységben szenvedőknek, mert könnyen felszívódó hem-vasat tartalmaz, amely hatékonyabb, mint a növényi vasforrások.
Jó választás diétához és fogyáshoz
- A máj alacsony kalóriatartalmú, de nagyon laktató.
- 100 g sertésmáj kb. 130-140 kcal, míg a csirkemáj 120 kcal körül van.
- Magas fehérjetartalma miatt segíti az izomépítést és a zsírégetést, ami fontos a fogyásnál.
Lehetséges kockázatok és hátrányok
Magas A-vitamin tartalom – Vigyázni kell a túladagolással
- A máj rendkívül sok A-vitamint tartalmaz, és ha túl sokat eszel belőle, hipervitaminózis A léphet fel, ami fejfájást, hányingert, májkárosodást okozhat.
- Terhes nőknek különösen figyelniük kell rá, mert a túlzott A-vitamin bevitel növelheti a magzati rendellenességek kockázatát.
Mennyit lehet biztonságosan fogyasztani?
Hetente 1-2 alkalommal 100-150 g máj fogyasztása biztonságos és elegendő a tápanyagok pótlására.
Koleszterintartalom – Szív- és érrendszeri betegeknek óvatosan!
- A máj viszonylag magas koleszterintartalmú (kb. 300-400 mg/100 g).
- Azonban a koleszterin önmagában nem ártalmas, mert az étrendi koleszterin hatása egyénenként eltérő.
- Ha magas koleszterinszinttel vagy szívproblémákkal küzdesz, fogyaszd mértékkel!
A máj méregtelenítő szerv – Mi van a toxinokkal?
- Sokan aggódnak amiatt, hogy a máj méregtelenítő szerv, és ezért méreganyagokat tartalmazhat.
- A valóság: A máj feldolgozza a méreganyagokat, de nem tárolja őket.
- Amin érdemes figyelni: A rossz minőségű vagy túlzottan feldolgozott (pl. ipari eredetű) májak nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak nehézfémeket és gyógyszermaradványokat.
✅ Ha lehet, válassz szabadon tartott állatok máját!
Melyik májfajták a legjobbak?
- Csirkemáj – Lágyabb, kevésbé intenzív ízű, kevésbé zsíros, de ugyanúgy gazdag tápanyagokban.
- Sertésmáj – Karakteresebb ízű, kiemelkedően magas vas- és B12-vitamin tartalmú.
- Borjúmáj – Finomabb textúrájú, kevesebb koleszterint tartalmaz, és nagyon gazdag tápanyagokban.
- Marhamáj – Erőteljesebb ízű, rendkívül magas A-vitamin- és vasforrás.
Egészséges-e a máj fogyasztása?
- IGEN, a máj rendkívül egészséges, ha mértékkel fogyasztjuk!
- Kiváló vas-, fehérje- és vitaminforrás.
- Segíthet vérszegénység, vitaminhiány és diéta esetén.
- DE vigyázni kell a túlzott A-vitamin bevitelre és a koleszterinre.
Ha hetente 1-2 alkalommal fogyasztasz belőle, és változatos étrended van, akkor a máj egy nagyon értékes és egészséges étel lehet a mindennapokban!
Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ) – Farsangi ételek és resztelt máj
Miért pont februárban van a farsangi időszak?
A farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart, és a télbúcsúztató mulatságok, lakomák, bálok időszaka. Ilyenkor az emberek még kihasználják a böjt előtti időszakot, és laktató, gazdag ételeket fogyasztanak.
Melyek a legismertebb farsangi ételek Magyarországon?
A legismertebb farsangi ételek közé tartozik a farsangi fánk, csörögefánk, hurka, kolbász, kocsonya, sült csülök, és a disznótoros káposzta. Ezek a fogások gazdagok, táplálóak, és hagyományosan a tél végi ünnepi asztal részei.
Mitől lesz igazán jó a resztelt máj?
A resztelt máj akkor lesz igazán finom, ha:
Nem sózod meg sütés előtt, mert a só keményíti a májat.
Magas hőfokon, rövid ideig sütöd, hogy szaftos maradjon.
Frissen fogyasztod, mert újramelegítve könnyen kiszárad.
Milyen fűszerek illenek a resztelt májhoz?
A hagyományos magyar resztelt máj sóval, borssal, fűszerpaprikával és majoránnával készül. Ízlés szerint fokhagymával, csípős paprikával vagy fehérborral is ízesíthető.
Milyen köret illik a resztelt máj mellé?
A legnépszerűbb köret a burgonyapüré, de tálalható főtt vagy petrezselymes burgonyával, pirított burgonyával, rizzsel, friss kenyérrel vagy kovászos uborkával is.
Milyen bort ajánlott inni a resztelt máj mellé?
A resztelt máj karakteres, fűszeres ízvilágához leginkább a következő borok illenek:
Fehérbor: Olaszrizling, Hárslevelű, Szürkebarát
Vörösbor: Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir
Milyen italokat lehet inni bor helyett a resztelt májhoz?
Ha valaki nem szereti a bort, jó alternatíva lehet:
Sör (pl. láger, búzasör vagy félbarna sör)
Házi limonádé vagy almalé
Szénsavas ásványvíz
Gyümölcsös pálinka (pl. kajszibarack- vagy körtepálinka)
Természetesen, mint minden ételt, minden háztartásban a resztelt májat is máshogyan készítenek el. További resztelt más reepteket a nosalty.hu oldalon találsz.
Fotó: Steve, Pixabay.com