Minden, amit az illatos nyári orgonáról (Buddleja davidii) tudnod érdemes

Nyári orgona (Buddleja davidii) virágán lepke

Az illatos nyári orgona, más néven pillangóbokor (Buddleja davidii) egy gyönyörű, gyorsan növő cserje, mely lenyűgöző virágaival és illatával díszíti a kertet. A nyár folyamán hosszan tartó virágzása igazi paradicsomot teremt a beporzók számára, pillangókat és méheket vonzva a kertbe.

Jellemzői

Az illatos nyári orgona, mely Kína és Japán hegyvidéki vidékeiről származik, egy lenyűgöző cserje, amely 1,5-2 méter magasra is megnőhet. Lándzsás alakú, méregzöld levelei dús lombozatot kölcsönöznek a növénynek, míg apró, illatos virágai fürtökben pompáznak, lilák, rózsaszínek, fehérek vagy sárgák színben tündökölve. A nyári orgona igazi színpompát varázsol a kertbe, júliustól egészen októberig virágzik, sőt, kellemes illatával még a pillangókat és méheket is vonzza. A növény igénytelen, jó vízgazdálkodású, tápdús, laza kerti talajban is megél, és csupán napfényre van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában mutatkozzon. A fagytűrő képessége is kiemelkedő, -15°C-ig is képes ellenállni a hidegnek.


Az illatos nyári orgona gondozása

Öntözés

A nyári orgona viszonylag szárazságtűrő növény, ezért csak száraz időszakban szükséges öntözni. A legjobb, ha reggel vagy este öntözzük, amikor a nap nem tűz perzselően. A túlöntözést kerülni kell, mert az gyökérrothadáshoz vezethet.

Trágyázás

A nyári orgona hálás a tápanyagokért. Tavasszal és nyáron érdemes tápanyagban gazdag trágyával trágyázni, hogy dúsabb virágzást érjünk el. A trágyázáshoz használhatunk komposztot, istállótrágyát vagy műtrágyát.

Metszés

A nyári orgona metszése fontos a növény egészsége és a dús virágzás fenntartása érdekében. Kora tavasszal el kell távolítani a sérült, elhalt és beteg ágakat. Nyáron a virágzás után érdemes visszavágni a növény hajtásait a felére, hogy dúsabbá és kompaktabbá váljon a bokor.

Szaporítás

A nyári orgona szaporítható magról és dugványról is. A magról szaporítás hosszabb időt vesz igénybe, de így új színváltozatokat is kaphatunk. A dugványozás egyszerűbb és gyorsabb módszer, amellyel biztosan az anyanövényhez hasonló színű virágokat kapunk.

A nyári orgona virága

Tippek a gondozáshoz

 • A nyári orgona napos helyet kedvel, ezért ültetéskor olyan helyet válasszunk neki, ahol naponta legalább 6 órát süt a nap.
 • A növény jó vízelvezető talajt igényel. Ha a talajunk agyagos, homokkal vagy perlittel javíthatjuk a vízelvezetést.
 • A nyári orgona télálló növény, de a fiatal növényeket érdemes takarni a téli fagyok ellen.
 • A nyári orgonát kártevők és betegségek is megtámadhatják. A leggyakoribb kártevők a levéltetvek, a pók atkák és a hernyók. A leggyakoribb betegségek a lisztharmat és a rozsda.

Előnyei

 • Gyönyörű, illatos virágok
 • Hosszú virágzási időszak
 • Vonzza a beporzókat
 • Kevés gondozást igényel
 • Számos színben kapható

Hátrányai:

 • Terjedhet, ha nem metszik
 • A magvakból kifejlődő növények nem feltétlenül örökítik át az anyanövény színét
 • Károsítók és betegségek tálalhatják

Érdekességek a nyári orgonáról


Kínában az illatos nyári orgona nem csupán gyönyörködteti az embereket, de „pillangófa” néven is emlegetik, utalva arra a vonzerőre, amit a rovarvilágra gyakorol. Kellemes illata nemcsak a pillangókat csábítja, de a méheket és más beporzókat is, így fontos szerepet játszik a kert ökoszisztémájának fenntartásában. A nyári orgona nem csupán gyönyörű virágaival díszíti a kertet, de sövényként is kiválóan alkalmazható. Sűrű lombozata télen is takarást nyújt, nyáron pedig elrejti a kert kevésbé esztétikus részeit. A növény levelei és virágai szárítva is megőrzik szépségüket, így dekorációs célokra is felhasználhatók. Ikebanában, koszorúkban, vagy akár potpourriban is remekül mutatnak, és kellemes illatot kölcsönöznek a lakásnak.

Az illatos nyári orgona egy gyönyörű, kevés gondozást igénylő növény, amely ideális választás a kert díszítésére. Színes virágaival, kellemes illatával és hosszan tartó virágzási idejével igazi paradicsomot teremt a kertben.

Fotók: pexels.com